Kekeme, konuşma bozukluğu olarak bilinmektedir. Kekeme, bazı ses veya sözcüklerin tekrarlanması ya da duraksayarak kelime tekrarı yapmak, yanlış konuşma alışkanlığına verilen isimdir. Kekeme olan insanlar özellikle heyecanlandıklarında, topluma karşı konuşma sergilediklerinde ya da önemli bir kişiyle konuştuklarında sık sık kekelemektedir.
Kekemelik Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Çocukların sağlıklı bir şekilde konuşma sergilemeleri açısından dil gelişimini tamamlamaları zorlu bir süreç olarak adlandırılır. Anne babalar için çocukların ağzından çıkan ilk kelime heyecan ve mutluluk kaynağı olarak bilinmektedir. Konuşma esnasında kelime yenilemek ya da telaffuz etmeye çalışmak çoğu anne baba tarafından kekemelik gibi gelmektedir.
Bunun asıl nedeni çocukların 2-7 yaş aralığında, en çok da 3-5 yaş arasında normal akıcı olmayan bir konuşma sergilediği döneme denk gelir. Normal yaratılış olarak adlandırılan kadınların beyinlerindeki konuşma stiliyle erkeklerin konuşma stiline bağlı olunarak daha etkin çalıştığı gözlemlenir. Bunun sonucunda akıcı bir şekilde konuşmayan erkek topluluğunun sayısı kız topluluklarına oranla 4-5 kat olarak kayıtlara geçmektedir.
Kekemeliğin Nedenleri Nelerdir?
Kekemeliğin birden fazla nedeni olduğu görülüp bunun fizyolojik, psikolojik veya kalıtsal nedenlerden olduğu gözlemlemektedir. Fizyolojik olarak etkin eden sistemin beyin dalgalarından gelen iletim bozukluklarının kekemeliğe yol açtığı görünür. Fizyolojik etkide solunum bozukluğu ve nefesi doğru kullanamama sorunsalı da nedenlerde sıralanan bir unsur olarak karşımıza çıkar.
Çocukların çevrelerinde yaşadıkları zamansız gelişen ya da kötü sonuçlara yol açan nedenlerden dolayı olası korku anında kekemeliğin ortaya çıkmasına neden olur. Kekemeliğin çok görüldüğü bir neden arasında da travma yerini alır. İnsanların kötü olaylar yaşaması sonucunda olayın etkisinden kolay çıkamayacakları anlaşılınca kekemelik problemi ortaya çıkar.
Kekemeliğin Tespitte Ailenin Önemi
Çocuklarda sık görülen bir kişisel rahatsızlık olarak adlandırılan kekemelik tespitinde aileye zor görevler düşmektedir. Aile, çocuğun her türlü gelişimine ayak uyduracak tek kişidir. Çocuğun konuşmaya başladıkları dönemden itibaren devam eden kelimeyi nasıl telaffuz ettikleri ya da konuşma becerilerini nasıl düzelttiklerini ailesi tarafından kontrol edilmesi şarttır. Bunun için çocuklarda aile desteği oldukça önemlidir.