Sağlıklı Yaşam

Gestalt Terapisi

Gestalt Terapisi

 

Gestalt terapisi, hastalığın geleneksel tıbbi modeline ve onun yerleşik normlarına, yani sağlıklı ve hasta olarak kabul edilen şeylere daha az yönelik olan psikoterapik bir prosedürdür. Gestalt terapide terapist ve danışan arasındaki ilişki, terapistlerin refakatçi ve destekçi olduğu, danışanların ise kendi içinde uzman olduğu bir ilişki olarak tanımlanır. Bu nedenle gestalt terapisi için başvuranlara hasta değil danışan denmektedir. Onun için önemli olan, insanların çeşitliliği ve diğer insanlarla ve bir bütün olarak dünyayla nasıl iletişim kurmak ve böylece bireysel olarak gelişmek istediklerine dair fikirleridir. Gestalt terapistleri bu bireysellik çeşitliliğinin hakkını vermek isterler. Danışanlarının kendileri ve diğer insanlarla aktif olarak yeni deneyimler kazanmalarını, canlı bir şekilde deneyimlemenin ve davranmanın yeni yollarını öğrenmelerini ve mevcut zorlukların üstesinden gelmelerini destekleyerek kişisel değişimlerini teşvik ederler.

Lore Perls (her ikisi de aslen psikanalist) ve Paul Goodman (sosyal eleştirmen ve yazar) ile birlikte Gestalt terapisini kuran Frederick S. Perls, bir keresinde “öğrenmek keşiftir” demişti. Bu nedenle gestalt terapisi sadece konuşmayı değil, aynı zamanda denemeyi ve deneyimlemeyi de içerir. Davranışlar, fiziksel hareketler ve duruşlar, düşünceler, duygular ve tutumlarla, hem tanıdık hem de olası yenileriyle. Mümkün olduğu kadar, insan deneyiminin tüm alanları, kişilerarası alan, duygusal, fiziksel ve entellektüalite dahil edilir ve araştırılır. Gestalt terapistleri, yalnızca tüm alanların birlikte bir kişiyi tanımlayan bütünsel figürü oluşturduğuna inanırlar. Bütün bunlar gerçeğe yakın ve öncelikle danışanın mevcut hayatıyla ilgilidir. Gestalt terapisinin tipik tarzı, bir gestalt terapistinin, niteliklerine rağmen danışanlarına üstün bir uzman rolüyle yaklaşmamasıdır

Aksine, onlarla keşif yolculuklarında kendilerine ilgi ve bağlılıkla eşlik eden, kişiler olarak tanınabilir. Anlayışlı bir kişi olarak karşı karşıya gelirler. Niteliği, eğitiminde ve kendi terapisinden edindiği bir refakatçi olarak becerilerinden oluşur. Bu teşvik edici ve güvenilir refakat, danışanlar için bazen korkutucu ve zorlu, ancak her zaman zenginleştirici değişim ve gelişim süreçleri için ihtiyaç duydukları birçok cesaretlendirme ve güvenlik ile sonuçlanır.

Gestalt Nedir?

Gestalt terimi, gestalt psikolojisinden alınmıştır ve gestalt terapisinde “bütünlük” ile eşanlamlı olarak kullanılır. Gestalt nedir sorusuna şu şekilde de cevaplayabiliriz. İçgörü, insanların algılarını anlamlı birimlere, şekillere kapatmaya çalıştıkları gestalt psikolojisinden gelir. Bir rakam, parçalarının toplamından daha fazlasıdır. Deneyimlenebilecek her şey bir karşılaşma, bir anı, bir duygu dahil bir şekil olabilir. Perls, birçok insanın “parçalanmış” olduğunu, bütünlükten yoksun olduklarını varsayıyordu. Sonuç olarak, kendilerini bir bütün olarak değil, bilinçli olarak sadece parçalarını deneyimlerler. Bu nedenle Gestalt terapisinin amacı, insanların bastırılmış, bilinçsiz yanlarının farkına varmalarına, onları kabul etmelerine ve bütünleştirmelerine ve böylece yeni kazanılmış bir bütünlüğe yardımcı olmaktır.

Gestalt Terapisi Nasıl Çalışır?

Mevcut deneyimin yapısı ve kişinin kendisiyle ve çevreyle temasının doğası aydınlatılır. Neyin deneyimlendiği, söylendiği, yapıldığı veya hatırlandığı önemli değil, nasıl olduğu önemlidir. Gestalt terapisi nasıl çalışır sorusu aklımızı kurcalayabilir. Burada ve şimdi bu çok kişisel deneyim yapısı üzerinde çalışarak, danışan ve çevre arasındaki dinamik ilişkileri canlandırmak mümkün hale gelir, böylece temas artar, farkındalık desteklenir ve davranışa enerji verilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu