Sağlıklı Yaşam

Ağızda Aft İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ağızda Aft İçin Hangi Doktora Gidilir?

 

Aft ve ağız yaraları için dermatoloji (cildiye) bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Uzman doktor sizinle tedavi bilgilerini paylaşarak aftın iyileşmesini sağlamaktadır.

Ağız içi lezyonlar (yara ve aftlar) konuşmayı, yemeyi ve içmeyi zorlaştıran yaralardır. En sık görülen rekürrent aftöz stomatit (RAS) afttır. Aftlar genellikle yanak, dil üzerinde, dudak, yumuşak damak, farenkste ve diş etinde görülür. Beyaz küçük bir yapıya sahiptir. Ancak tedavi edilmez ise büyüme görülmektedir. Aft 3 formdan oluşur. Minör aft, majör aft ve herpetiform aft olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlık bulaşıcı değildir. Genellikle kadınlarda görülmektedir. Toplumun %20’sinde ağız içi aft yaraları görülmektedir.

Aft, uçuk ile karıştırılmaktadır. Ancak uçuk, virüs kaynaklı, ağrılı ve içi su dolu kabarcıktır. Aft virüs kaynaklı bir yara değildir. Genellikle bağışıklık sisteminde yaşanan bozuklukla meydana gelir. Aftın oluşmasında rolü olan diğer rahatsızlıklar ise enfeksiyöz mononükleoz, behçet hastalığı, iltihabi barsak, uzun süreli ateş ve uzun süreli antibiyotik kullanımı afta neden olmaktadır. Eğer aft 14 günden uzun sürer ise doktora gidilmesi gerekir. Çok ağrılı durumlarda 14 günün beklenmesine gerek yoktur. Günlük yaşantınızı olumsuz yönde etkiliyor ise cildiye’ye gitmeniz gerekir.

Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft genellikle 5-10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak tekrarlayan aftlarda araştırma yapılmalıdır. Kişinin ileride Behçet hastası olup olmadığı bu şekilde kontrol edilmektedir. Demlenmiş hazır çay poşetini aftın üzerine koyarak birkaç dakika bekletebilirsiniz. Çayın içerisinde bulunan tanin maddesi aftın geçmesini sağlar. Aynı zamanda eczanelerde satılan aft geçirici kremler kullanılabilir. Eğer sürekli aft çıkıyor ise önlem amaçlı aşağıda yer alan unsurların tüketimi azaltılmalı ya da durdurulmalıdır.

  • Baharatlı yiyecekler,
  • Tuz tüketimi,
  • Asitli besinler,

Bu süreçte mineral ve vitamin desteği alınmalıdır. C, B, folik asit, çinko ve demir alınmalıdır. Ağız ve dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve hijyen tutulmalıdır. Aynı zamanda her gün yoğurt yenilebilir.

Aft Bulaşıcı Mı?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Aftın oluşma nedeni bağışıklık sisteminin düşmesi, vitamin eksikliği, stres ve adet dönemi gibi unsurlar ile meydana gelir. Özellikle B3, B9 (folik asit) ve B12 vitamin eksikliğinden dolayı ağızda aft meydana gelir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu