Sağlıklı Yaşam

Dev Hastalığı

Dev Hastalığı

Hormonal bir hastalıktır. Akromegali hastalığı beynin altında yer alan “hipofiz bezinde” gelişen iyi huylu tümörün (adenom), çok fazla büyüme hormonu salgılamasıyla oluşur. Jigantizm “Dev Hastalığı” olan kişilerde görülen 2 mt. Uzun boy ve ona göre normal insanlardan farklı organlar olur. Büyüklerde el, ayak ve yüzde büyüme kabalaşmaya yol açarken, çocuklarda ergenlik öncesi gelişirse devlik oluşur. Bu kemik büyümesini sağlayan “Eprfiz” adında ki kemik bölgesinin uzamaya devam etmesiyle ilgilidir. Normal insanlarda bu 20-25 yaşında biterken, hastalığa yakalanan insanda kemiklerde uzama devam eder. Nadir rastlanan bir hastalık olan devlik hastalığı en çok 40-50 yaşlarında olur. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür.

Belirtileri:
El ve ayaklarda şişme, büyüme, yüzüklerin dar gelmesi, yüzde kabalaşma, yüz kemiklerinde gelişme, çenenin öne doğru çıkması, dişlerde aralanma, terleme, ciltte kalınlaşma. Ayrıca dev hastalığına yakalanan kişi karşıdan güçlü, kuvvetli gibi görülse de aslında kaslar ve göğüs kafesi çok gelişmemiştir ve çabucak yorulurlar. Cinsel organların gelişmesinde de gerilik olur. Derisi soluk renkli, saçları zayıftır. Gelişen hipofiz adenomun baskısı yüzünden baş ağrısı ve görme bozuklukları da gelişebilir. Eklemlerde ağrı, kabızlıkta görülebilir. Erkeklerde cinsel sorunlar, kadınlarda adet düzensizliği ve göğüsten süt gelmesi gibi belirtiler görülür. Bu tip hastalarda; şeker, tansiyon, tiroid hastalıkları, guatr görülebilir. Tedavi edilmezlerse kalp ve solunum hastalıkları kanser özellikle bağırsak ve tiroid kanseri görülme riski artar.

Hastalığın tanısı için büyüme hormonu düzeyinin serumda ölçülmesi gerekir. Ayrıca akromegaliye sebep olan hipofiz adenomunun görülmesi için manyetik rezonans (MR) görüntülemesi şarttır.

Tedavi:
Tedavinin amacı aşırı derecede büyüme hormonu salgılayan tümörün (hipofiz adenom) tamamen yok edilmesi ve büyüme hormonunun normale döndürülmesidir. Cerrahi tedavi, ışın tedavisi ve ilaçla tedavi uygulanır. Ameliyat sonrasında bazen ışın tedavisi de uygulanması gerekebilir. Işın tedavisinin etkisi için 2-2,5 yıl beklemek gerekir. Son yıllarda birtakım ilaçlar da büyüme hormonu seviyesinin kontrol altına alınıp dengelenmeye çalışılması için kullanılmaktadır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu