Hayatın içinden

Topluluk Önünde Nasıl Konuşulur?

Topluluk Önünde Nasıl Konuşulur?

Topluluk önünde konuşmak deyince birçok insanda kaygı baş gösterir. Yıllardır seminerler, konferanslar veren insanlar bile seyircilerin karşısına ne kadar çok çıkarlarsa çıksınlar hep ufak bir heyecan barındırdıklarını söylerler. Bundan hareketle kaygı seviyesini minimumda tutmanın yolunun deneyimlemek olduğu söylenebilir. Bu konuda ne kadar çok tecrübeli olunursa heyecan bir o kadar kontrollü olacaktır. Bu deneyim serüvenine çıkmadan önce sahnede yaşanabilecek hata oranını minimuma indirmek için kişisel gelişim doğrultusunda yapılabilecek şeyler mevcuttur. Bunlara dikkat edilirse topluluk önünde konuşmak kolaylaşacaktır.

*Hazırlık

Sahneye çıkmadan önce her bakımdan hazır olmak, size içsel bir öz güven sağlayacaktır. Bu hazırlık aşamasında; üzerinde konuşacağınız konu hakkında bilgi birikiminizin sağlam olması, sahnede sizi desteklemeye uygun olarak hazırlanmış bir sunum, doğru ses tonunuzu bulmak için yapacağınız alıştırmalar, heyecan kontrolü için nefes egzersizleri gibi unsurlara dikkat edilmesi önem taşımaktadır.

*Beden Dili

Beden dili en az sahnede anlatacağınız şeyler kadar üzerinde durulması gereken bir konudur. Beden dilini doğru kullanmak, seyirciye karşı çizeceğiniz imajda size yardımcı olacaktır. Sahnede sürekli olarak hareket etmek, sık sık öne arkaya yürümek, abartılı el hareketleri kullanmak, mimiklerinizi söylediklerinizle bağdaşmayacak halde şekillendirmek sahnede yapılmaması gereken şeylerin başında gelir. Sahnede olabildiğince sabit durmak, el hareketlerinizi tutarlı bir şekilde kullanmak, mimiklerinizi doğru şekillendirmek önem arz eder.

Konuşma esnasında tek bir yere odaklanmak yerine tüm seyircilere bakmayı, gözlerinizin hareket halinde salonun her yerini gezmesine gayret etmelisiniz. Bedeniniz hep seyircilere dönük olmalıdır. Sunumdan yardım alacağınız zaman sırtınızı seyircilere dönüp, sunumu okumak doğru olmayacaktır. Yan durur vaziyette hem seyirciye bakarak hem de sunuma göz atarak etkili bir anlatım gerçekleştirebilirsiniz.

*Konuşma Esnası

Konuşmaya başlarken öncelikle kendinizden bahsetmek size zaman kazandıracağından dolayı ortamı tanıyıp, oraya uyum sağlamanız açısından yardımcı olacaktır. Ama bu süreç uzun tutulmamalıdır. Konuşma esnasında ne çok hızlı ne de çok yavaş konuşmamaya özen gösterilmelidir. Cümlelerin uzun ve art arda kurulması seyircide anlamayı zorlaştıracağı için sıkılmayı da beraberinde getirecektir. Konuşmanın daha çok sohbet havasında ve zaman zaman kısa, konuyla alakalı hikayeler anlatılarak yürütülmesi gerekmektedir. Konular birbiriyle bağlantılı olmalı, bir bütün halinde verilmelidir. Tüm bunların yanında sesinizin duyulması bakımından kısık sesle konuşmaktan kaçınılmalıdır. Sesinizi çok bağırarak kullanmak da hem sizin sesiniz hem de seyircilerin rahatsız olması açısında doğru bir seçenek olmayacaktır.

Konuşmayı sonlandırırken seyircilere söz hakkı tanınmalıdır. Sorularının olup olmadığını sormalı eğer var ise en doğru şekilde cevaplamalısınız. Bu kısımda da hazırlık aşamasında yapmanız gereken bilgi birikiminizin sağlam olması, seyircilere karşı mahcup olmamanız açısından büyük önem taşır. Tüm bunlar da sonlandıktan sonra seyircilere dinledikleri için teşekkür ederek memnuniyetinizi dile getirip, salondan memnun bir şekilde ayrılmalarına dikkat edilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu