Sıcak hava denildiğinde akla havuz, deniz gelebilmektedir. Aslında sıcak havlar birçok sinsi olan gizli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Sıcakların bilinç kaybına neden olduğu da bilinen gerçekler arasında. Yaz aylarında özellikle de sık bir şekilde karşı karşıya kaldığımız güneş çarpmaları, sıcaklığın oldukça yüksek oranlara çıkması beraberinde oldukça önemli bir çeşit tehlike haline gelebilmektedir. Gereken çeşitli tedbirler alınmadığı zaman yaz eğlenceleri de kabusa dönüşebilmektedir. Yine bir anda bireylerde gözükebilen, yüksek ateşler, komaya kadar gidebilen sinir sistemi hasarları, baş ağrısı, dönmesi, halsizlik, nabız hızlanması ve kusma ile bulantı ilk ortaya çıkabilen belirtilerin arasında yer almaktadır. Algılama ve koordinasyon yeteneklerinin bozulması ve görme netliğinde oluşan çeşitli bozulmalar, göz çukurlarının daha da belirgin bir hale gelmesi bilinç kaybının yaşanması da oldukça ciddi olan belirtiler arasında yer almaktadır.
Hava Sıcaklığı Nem İle Artarsa
Hava sıcaklığı nem beraberinde arttığı zaman sağlığımız üstünde oldukça olumsuz bazı etkilere sebep olabilmektedir. Özellikle belirtmek gerekirse dört yaşından daha küçük olan çocuklar, yalnız yaşamakta olan bireyler, engelli ve bakıma ihtiyacı olanlar, hamile bireyler ve yaşlılar, yükse kiloya sahip olanlar, açık havada iş yapanlar, kronik hastalığa sahip olanlar tehlike altında bulunuyorlar.
Güneş ve sıcak çarpmaları, aşırı sıcaklara maruz kalma sonucunda beden ısısını ayarlamakta olan terleme mekanizmasının bozulmasına da bağlı bir şekilde vücut ısısının düşürülemiyor olması sonucunda meydana çıkmaktadır. Vücut ısısı 10 – 20 dakika içinde 40- 42 derece üzerlerine çıkabilmektedir. Güneş ve yine sıcak çarpmaları acil tedavi edilmezseler kalıcı çeşitli hasarlar oluşturabilir.
Ateş 39,4 Derece Üzerine Çıkabiliyor
Güneş çarpmalarında kişilerin ateşleri 39,4 derece üstünde, derisi de kuru, kırmızı ve oldukça sıcak olur. Terleme oluşmayabilir ancak kusma, bulantı, baş dönmesi ve baş ağrısı oluşabilmektedir. Bunlara eşlik eden görme bozukluğu, görmede bulanıklık da yaşanabilmektedir. Bütün bunların ışığında sıcaklardan korunmalıyız. Günün en sıcak olan saatlerinde mecbur kalınmadıkça asla dışarıya çıkılmaması gerekir. Açık renkli olan, bol ve sıkı dokunmuş olan kumaşlardan yapılmakta olan çeşitli giysileri tercih edin. Geniş kenarlı, hava delikleri olan çeşitli şapkalar kullanılmalı ve güneşin zararlı olan ışınlarından korunakta olan güneş gözlükleri tercih edilmelidir.