Hayatın içinden

Tatil Sonrası Sendromu

Tatil Sonrası Sendromu

 

Tatil bittikten sonra tekrar işinize gitmek, eve veya okula dönülse dahi veya bu durumlara alışamama problemi yaşandığını söyleyen uzman doktorlar aslında bu durumun tatil sonrası sendromu olduğunu belirtiyorlar. Tavşanlı Yunus Emre Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Uzman Psikolog Kamil Yoşumaz, tatilden sonra tatilden daha yeni dönen bireyler için işlerine, evlerine veya çeşitli okullarına alışamama benzeri problemler yaşıyorsalar tatil sonrası sendromuna yakalanmışsınızdır dedi.

Tatil Sonrası Sendromunun Belirtileri

Yine tatil sonrası sendromunun belirtilerinin kişilerin iş yerine veya daha okuluna alışamama benzeri unsurların yanı sıra eklem ağrıları, iştahsızlık, kaygı sorunları ve mevsimsel depresyona bağlı olarak çeşitli keyifsizlikler ve yine hiçbir şey yapmama isteği gibi çeşitli problemler ile kendilerine gösterdiği belirtiyor. Tatilden döüşlerde bunlara benzer çeşitli adaptasyon problemleri olduğu için önlem anlamında kişilerin hemen işlerine başlamaması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, “işinize bir gün ara verebilirsiniz. Yine bu ara süresinde kendinize bedenen hem de psikolojik anlamda, işinize veya okulunuza hazırlayabilirsiniz” diyorlar. Adaptasyon sürecini kolay bir şekilde geçirebilmeniz için hem çalışan kişilerin hem de işveren kişilerin uygulayabilecekleri ufak planlar ile bu sürecin oldukça kolay bir şekilde atlatılabildiğinin altını çizen uzmanlar “Tatilden eğer daha yeni dönmüşseniz ve yine hala daha işinize, okulunuza alışamamışsanız büyük ihtimalle tatil sonrası oluşan sendroma yakalandınız. Yine bu durumu yok edebilmeniz için çalışan işe gitmeden önce veya okuyan kişi okula gitmeden önce okulunda neler yapacağına dair planlar yapmalı. İşe küçük ufak toplantılar yaparak başlanılması yine adaptasyon süresini olumlu oranda etkileyecektir” dediler.

İşveren Tolerans Göstermeli

Bu gibi durumlarda yine işverenlerinde çalışanlarına biraz tolerans tanımalarının gerektiğini belirten uzmanlar; “işverenler, çalışanlarına tatil dönüşlerinde en azından 1 hafta boyunca sabah işe gelişlerinde yine 10 – 20 dakika kadar geç gelebilme hakları vermelidir. İş sahipleri, çalışanlarına kesinlikle yeni projeler üretebilmeleri açısından daha çok fırsat sunmalıdır ve yine daha yüksek oranlarda imkan tanımalıdırlar. Yine bu kişilerin hem adaptasyon süresini hızlandırmaktadır hem de performanslarının çok daha yükse oranlara ulaşmasını sağlamaktadır. İşverenlerin dikkat etmesi gereken unsurlardan bir tanesi de bu kişiler ile iletişime geçmeleridir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu