Diyet Önerileri

Ketojenik Diyete Giriş

Ketojenik Diyete Giriş

Günümüzde değişen yaşam koşullarına uygun düzenlenen beslenme programları, pek çok diyet programının da doğmasına neden oldu. Ketojenik diyet de bu programlardan birisi. Peki ketojenik diyet ne demek, nasıl planlanır, faydaları nelerdir? Hadi, hep birlikte inceleyelim.

Ketojenik Diyet Nedir?

İlk başta bu diyetin ismini aldığı taneciklere kulak verelim. Keton cisimleri, yağ metabolizmasının son ürünleridir. Ketojenik diyet de ismini bu taneciklerden alır. İsmini yağ taneciklerinden almasının sebebi ise bu diyette içeriğin büyük bölümünün yağlardan oluşmasıdır. Sayısal olarak ifade etmek gerekirse yaklaşık %5 oranında karbonhidrat alınır. Protein alımı ise yine yaklaşık olarak kişinin 1 kilogramına 1 gram denk gelecek biçimde hesaplanır. Beslenme programında öne çıkan yağ grubu ise kaliteli yağlardan seçilir ve yaklaşık olarak %75 – %85 oranında yer alır. Genellikle tedavi amaçlı uygulanan bu diyet, tedavi sonrasında olumlu sonuçlar doğurur.

Ketojenik Diyetin Amacı Nedir?

 Vücudun ketosis evresine girmesi, bu diyette hedeflenen en önemli durumdur. Ketojenik diyet programını uygulayan bireyde karbonhidrat alımı sınırlıdır. Bu sınırlı karbonhidrat alımı, beynin çalışması için gerekli olan glikozun vücut içerisinde yeterli miktarda olmamasına neden olur. Glikozun yetersiz olması sonucunda vücut, beyne enerji iletebilmek için karaciğerde yer alan ketonların üretimini artırır. Keton miktarının artması sonucunda; insüline duyulan ihtiyaç azalır. Bununla birlikte keton cisimleri sinir hücrelerindeki tahribatı da gidermekte etkilidir.

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

 Yapılan bilimsel çalışmalar ketojenik diyetin; bazı nörolojik hastalıklarda, diyabette, hipertansiyonda ve insülin direncinde olumlu etkilerini göstermekte. Vücuttaki yağ oranının normalin çok üstünde seyrettiği, obezite olarak adlandırılan sağlık sorunu için bu diyete sıkça başvurulur. Yüksek yağ oranından şikayetçi olan ve sağlıklı biçimde kilo vermek isteyenler, doğru bir ketojenik diyet programıyla ilerleyebilir. Yapılan araştırmalara göre, keto diyeti yapan bireylerde yeme isteği daha az görülür. Bunun nedeni; diyetin açlık hormonunun salınımını azaltarak iştahı baskılamasıdır.

Makarna, pirinç, ekmek gibi karbonhidratlı besinlerin bırakılması ve onun yerine sağlıklı yağların vücuda alınması daha sağlıklı bir yaşamın başlangıcı olur. Şeker ve un gibi diyette olmaması gereken besin maddelerini de içermeyen ketojenik diyet, vücut hücrelerinden şekerin uzaklaştırılmasını sağladığı için dengeli kilo verme sürecini sunar.

Metabolizmaya Ketojenik Diyet Etkisi

Yağlar, kilo vermenin en büyük düşmanı olarak görülse de aslında durum bunun tam tersidir. Zararlı yağların, özellikle paketlenmiş gıdalardaki yağın ve şekerin neden olduğu kilo problemini doğru yağ tercihleri ile çözebilirsiniz. Zeytinyağı, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin içerisindeki doğal yağlardan oluşan ketojenik diyete uygun bir beslenme programı, sağlıklı kilo vermenizi sağlar. Yüksek yağ ve düşük karbonhidrat oranı ile ilerleyen bu diyet, işte bu nedenlerle pek çok kişinin kilo verme sürecinin kilit noktasında yer alıyor.

Ketojenik Diyet Listesi İçerisinde Neler Bulunabilir?

 Ketojenik diyet nasıl yapılır, sorusunun cevabı için beslenme programının içeriği hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bir ketojenik diyet örneği içerisinde şu besinlere yer verebilirsiniz:

Protein kategorisinde; yumurta, kırmızı ve beyaz et, balık.

Karbonhidratlar için; ekmek, tahıllar ve unlu mamüller kesinlikle yer almaz. Bunların yerine yoğurt, süt, sebze gibi besinlerden karşılanan karbonhidrat miktarı yeterli görülür.

Yağ kategorisinde ise; ceviz, fındık, badem, tereyağı, zeytinyağı gibi besinler.

Ketojenik diyet yapanlar bu programı mutlaka bir uzman eşliğinde uygulamalılar. Kesin ve olumlu sonuçlar için doktorların önerisiyle ilerlemek oldukça önemlidir. Bununla birlikte bedenine destek olan doğal içerikli gıdalara Juico sayesinde ulaşılabilinir. Detaylı bilgi almak için hemen Juico’yu ziyaret edebilirsin.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu